Metsätilamarkkina on viime vuosina ollut muutoksessa. Metsätilamarkkinatilanne luo toisinaan edellytyksiä keinottelutyyppiselle toiminnalle, jossa metsätiloja ostetaan halvalla ja myydään hetimiten eteenpäin reilusti kalliimmalla! Tärkein vastalääke tähän on se, että metsätilan myyjät välttävät metsätilan suoramyynnin. Alla muitakin perusteita miksi metsätilan suoramyynti kannattaa välttää.

1) Metsätilan markkinahinta on useimmiten huomattavasti korkeampi kuin metsätila-arvion metsätaloudellinen arvo. Metsätila-arviot sisältävät ison ”pommin” myyjän näkökulmasta, koska myyjät eivät välttämättä ymmärrä että markkinahinta voi olla kymmeniä tuhansia euroja suurempi kuin metsätaloudellinen arvo. Joillakin suoraostajilla on ”piikki” auki tietyillä paikkakunnilla tyyliin: ”teetä metsätila-arvio, maksan metsätilastasi 15 % alle metsätila-arvion metsätaloudellisen arvon”. Suoramyyjän tappiot isommissa metsätiloissa helposti kymmeniä tuhansia euroja.

2) Markkina korjaa mahdollisen metsätila-arvion puustomäärän virhearvion. Kun metsätila myydään tehokkaasti markkinoiden tekevät ostajat erilaisia puustoon liittyviä mittauksia ja selvityksiä. Jos metsätila-arvion puumäärän osoittaa 5000 m3, mutta ostajien arvioiden ja selvitysten mukaan myyntikohteella olisikin puustoa 6000 m3 niin monen tarjoajan tilanteessa markkina ”korjaa” metsätilan hintaa ylöspäin. Suoramyyntitilanteessa tällaista korjausta ei tule. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan keskikuutiohinta (1/2024 – 9/2024 on) 31 euroa/m3, joten mikäli puuta on 1000 m3 enemmän niin puhutaan noin 31000 euron kokoluokan asiasta!

3) Suoramyynnissä metsätilakaupan vastuuasiat jäävät hunningolle, mikä lisää riitoja. Metsätilan myyjät eivät ole lähes koskaan metsäalan- tai saati metsätilakaupan ammattilaisia. Mikäli suoraostaja on metsätilan myyjän etujen valvojana, niin ei se kyllä hyvältä näytä varsinkaan sitten kun ostaja piakkoin myy metsätila reilusti kalliimmalla eteenpäin. Vastuuasiat hallitseva välittäjä palvelee sekä myyjää, että ostajaa.

Metsätilan myyjät ovat usein iäkkäitä ja pitkän työuran eri aloilla tehneitä tolkun kansalaisia. Metsätilamarkkina ei saa muuttua temmellyskentäksi, jossa häikäilemättömästi käytetään hyväksi myyjäosapuolen tietämättömyyttä ja hyväuskoisuutta. Välittäjän työtä on perehtyä perusteellisesti myyntikohteeseen, joka palvelee sekä myyjä että ostajaa. Tässä markkinatilanteessa erityisen tärkeässä roolissa on ammattimaisesti toimiva välittäjä, jonka avulla ostajan ja myyjän on turvallista tehdä metsätilakauppaa markkinahinnalla ja vastuullisesti.

Metsälakipuhelimesta saat nopeasti ja laadukkaasti ohjeita siihen, miten sinun kannattaa metsätilakaupassasi edetä ja mitä asioita kannattaa huomioida metsäkiinteistönvälittäjää valitessa.

Soita metsälakipuhelimeen 060095090 (3,56€/ min + pvm)

Palvelemme

Ma-Pe 8-18

La 10-16